ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Ο όρος «αυχενικό σύνδρομο» περιγράφει το σύνολο των εκφυλιστικών αλλαγών, που μπορεί να υπάρχουν στην αυχενική μοίρα (περιοχή) της σπονδυλικής στήλης. Αρχικά το αυχενικό σύνδρομο εμφανίζεται με συμπτώματα όπως πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα, ενώ εξελίσσεται με πόνο στους ώμους και κατά μήκος του χεριού, που συχνά περιγράφεται σαν μούδιασμα. Αυτή η επέκταση του πόνου και της αδυναμίας στο χέρι οφείλεται σε δισκοπάθεια ή οστεόφυτα (άλατα) και είναι σοβαρότερη κατάσταση.

Μερικοί ασθενείς αισθάνονται πόνο στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής μέχρι το μέτωπο και το μάτι. Με άλλα λόγια παρουσιάζουν αυχενική ημικρανία ή κεφαλαλγία.

Συχνό σύμπτωμα αποτελεί κι η αυχενική ημικρανία ή κεφαλαλγία, η οποία εντοπίζεται με πόνο στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής μέχρι το μέτωπο και το μάτι.

Συμπτώματα όπως ζάλη, αστάθεια και ίλιγγος μπορεί να εμφανίζονται περιοδικά ως κρίση αυχενικού συνδρόμου.

Κάθε πόνος στον αυχένα,όμως, δεν είναι αυχενικό σύνδρομο. Κήλες ή φλεγμονές στην περιοχή του αυχένα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης, διάφοροι παράγοντες όπως η ψύξη, το «πιάσιμο» του αυχένα και διάφοροι μικρο-τραυματισμοί μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο, χωρίς να υπάρχουν οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις που είναι απαραίτητες για την διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου.

Παράγοντες της καθημερινότητάς μας όπως η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, η πολύωρη παραμονή μπροστά σε υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο, το άγχος, η υπερκατανάλωση καφεΐνης και το κάπνισμα, μεταξύ άλλων, έχουν συνδεθεί με αυξημένη εμφάνιση αλλά και ένταση αυχενικού συνδρόμου.

Το αυχενικό σύνδρομο αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, τοποθέτηση κολάρου, φυσιοθεραπεία και ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των αυχενικών μυών. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μυοχαλαρωτικά ή/και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την καταπράυνση των συμπτωμάτων.

Το αρπαγόφυτο είναι το μοναδικό φαρμακευτικό φυτό, που αναγνωρίζεται για την παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η τοπική του εφαρμογή προσφέρει άμεση διείσδυση των ενεργών συστατικών στην πάσχουσα περιοχή και άρα άμεση δραστικότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του στην αντιμετώπιση θλάσεων 1ου βαθμού, ενώ σε πιο βαριά περιστατικά μπορεί να συγχορηγηθεί με φαρμακευτική αγωγή για μέγιστο αποτέλεσμα. Τέλος, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  η χρήση του αρπαγόφυτου δεν σχετίζεται με παρενέργειες.