Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άρθρωση (γόνατο, ισχύο, δάχτυλα κλπ). Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση φλεγμονής (πρηξίματος) στην πάσχουσα άρθρωση η οποία συνοδεύεται από πόνο και δυσκαμψία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας πατήστε εδώ.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής στην πάσχουσα περιοχή. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται κυρίως παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η χρήση των φαρμάκων αυτών, τις περισσότερες φορές, έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η χρόνια χρήση των φαρμάκων αυτής της κατηγορίας μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μια πιθανή λύση μπορεί να είναι η τοπική εφαρμογή κάποιου φαρμάκου σε μορφή κρέμας. Σε αυτή την περίπτωση το φάρμακο δεν διεισδύει στην κυκλοφορία του αίματος σε μεγάλο βαθμό, οπότε αποφεύγονται οι προαναφερθείσες παρενέργειες.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα παρακάτω:

  • Τα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά, αλλά η συνεχής χρήση τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα (όπως στην οστεοαρθρίτιδα) μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις. Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό και φαρμακοποιό σας ώστε κάτι τέτοιο να αποφευχθεί.
  • Δεν υπάρχει φάρμακο που να διορθώνει το πρόβλημα. Όταν θα παίρνουμε κάποιο παυσίπονο ο πόνος θα περνάει. Όταν θα περνάει η δράση του φαρμάκου ο πόνος θα επανέρχεται.
  • Ο πόνος είναι ένα δυσάρεστο αλλά πολύ χρήσιμο συναίσθημα. Είναι ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επικοινωνεί μαζί μας, υποδεικνύοντάς μας την ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Όταν χρησιμοποιούμε μια παυσίπονη κρέμα ή κάποιο παυσίπονο χάπι, ο πόνος θα περάσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεπεράσει και το πρόβλημα. Οι καθημερινές μας δραστηριότητες θα πρέπει να παραμείνουν περιορισμένες ακόμη και αν δεν πονάμε, ώστε να μην επιδεινωθεί η έκταση του προβλήματος.

Το αρπαγόφυτο είναι το μοναδικό φαρμακευτικό φυτό που αναγνωρίζεται για την παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, ενώ σε πιο βαριά περιστατικά μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή για μέγιστο αποτέλεσμα. Τέλος, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων η χρήση του αρπαγόφυτου δεν σχετίζεται με παρενέργειες.

Το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης της  εταιρείας Synapse, κατόπιν μακρόχρονης έρευνας και  εργαστηριακών δοκιμών κατέληξε σε μια καινοτόμο και αποτελεσματική σύνθεση που διασφαλίζει τη μέγιστη διείσδυση των δραστικών συστατικών της κρέμας Ervadol από την επιδερμίδα. Έτσι η κρέμα Ervadol αποτελεί μια αξιόπιστη λύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνη της αλλά και σε συνδυασμό με αγωγή από το στόμα ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα και να ελαχιστοποιηθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες.