ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ

Η λέξη οσφυαλγία, γνωστή και ως λουμπάγκο, περιγράφει τον πόνο στην περιοχή της οσφυικής μοίρας δηλαδή της μέσης, ο οποίος πιθανά οφείλεται σε κάποιο μυικό ή σκελετικό πρόβλημα. Ανεξαρτήτως αιτίας, το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία φλεγμονής και κατ’επέκταση πόνου στην περιοχή της μέσης. Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, που εμφανιζεται ως επέκταση και αντανάκλαση του πόνου κατά μήκος του ποδιού φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάκτυλα.

Η οσφυαλγία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  • Οξεία οσφυαλγία: Διαρκεί λιγότερο από 6 εβδομάδες και είναι συνήθως μυικής φύσεως.

  • Χρόνια οσφυαλγία: Διαρκεί περισσότερο από 6-12 εβδομάδες και οφείλεται συνήθως σε σκελετικά προβλήματα.

Και στις δύο περιπτώσεις η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει αρχικά με φυσιοθεραπεία και κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της μέσης. Η εφαρμογή ζέστης στην πάσχουσα περιοχή, όπως η χρήση θερμοφόρας ή θερμαντικών αλοιφών μπορεί να έχει κάποιο όφελος για τον ασθενή. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μυοχαλαρωτικά ή/και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την πιο άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Το αρπαγόφυτο είναι το μοναδικό φαρμακευτικό φυτό που αναγνωρίζεται για την παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η τοπική του εφαρμογή προσφέρει άμεση διείσδυση των ενεργών συστατικών στην πάσχουσα περιοχή και άρα άμεση δραστικότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του στην αντιμετώπιση θλάσεων 1ου βαθμού ενώ σε πιο βαριά περιστατικά μπορεί να συγχορηγηθεί με φαρμακευτική αγωγή για μέγιστο αποτέλεσμα. Τέλος, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  η χρήση του αρπαγόφυτου δεν σχετίζεται με παρενέργειες.