ΘΛΑΣΗ

Με τον όρο «θλάση» περιγράφεται  η ρήξη των μυικών ινών, που προκαλείται είτε λόγω υπερδιέγερσης και υπερέκτασης των μυικών ινών (συνήθως κατά τη διάρκεια της άσκησης), είτε κατόπιν κάποιου τραυματισμού. Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, δηλαδή ρήξη ή αλλιώς “σπάσιμο” των μυικών ινών.

Οι θλάσεις στους μύες των κάτω άκρων είναι οι πιο συχνές, ενώ η άθληση προφανώς και αυξάνει δραματικά το ρίσκο ενός τέτοιου περιστατικού. Ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 8 εβδομάδες ανάλογα με την ένταση και την έκταση της ρήξης. Η ταξινόμηση των θλάσεων γίνεται ως εξής:

  • 1ου βαθμού (μικρής βαρύτητας) με απλή διάταση- τράβηγμα του μυός χωρίς ρήξη των μυϊκών ινών.

  • 2ου βαθμού (μέσης βαρύτητας) με ρήξη αρκετών μυϊκών ινών.

  • 3ου βαθμού (μεγάλης βαρύτητας) με πλήρη ρήξη του μυός.

Η αντιμετώπιση μιας μυικής θλάσης γίνεται αρχικά με ξεκούραση, τοποθέτηση πάγου στο τραυματισμένο σημείο, συμπίεση των μυών (π.χ. με επίδεσμο) και ανύψωση. Κατόπιν συστήνονται φυσιοθεραπείες, ενώ ο γιατρός μπορεί να χορήγησει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να ανακουφισθεί ο πόνος και να επιταχυνθεί ο χρόνος αποκατάστασης.

Το αρπαγόφυτο είναι το μοναδικό φαρμακευτικό φυτό που αναγνωρίζεται για την παυσίπονη και αντιφλεγμονώδη δράση του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η τοπική του εφαρμογή προσφέρει άμεση διείσδυση των ενεργών συστατικών στην πάσχουσα περιοχή και άρα άμεση δραστικότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνο του στην αντιμετώπιση θλάσεων 1ου βαθμού ενώ σε πιο βαριά περιστατικά μπορεί να συγχορηγηθεί με φαρμακευτική αγωγή για μέγιστο αποτέλεσμα. Τέλος, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  η χρήση του αρπαγόφυτου δεν σχετίζεται με παρενέργειες.